Check de Tobiasschool

vmbo basis & kader met lwoo

Vrij om jezelf te zijn

Je mag hier zijn wie je bent en je leert hier je eigen mening vormen!


Het is een kleine school waar je dus snel vrienden maakt. We helpen elkaar zodat iedereen zich hier thuisvoelt.

Je leert hier ook door te doen, en komt er dus altijd achter waar je goed in bent!

Open dagen 2021

Wil je langskomen? Maak dan een afspraak.

Mijn naam en e-mailadres

Redactie

Jamie


Lisa

Filmpjes over onze school

Je stem wordt gehoord, iedereen kent elkaar

De lessen en de docenten zijn leuk

Het gebouw is heel overzichtelijk, alles is nieuw

Ik ben bijzonder, jullie toch ook?

Adres

Rietwijkerstraat 55, 1059 VX Amsterdam

Een bijzondere school

Bij ons is iedereen anders

Van de redactie. Bij ons leer je niet zoals op een gewone school. Dat komt omdat iedereen hier verschillend is, dus daarom leren we ook allemaal verschillend.

Bij ons leer je niet zoals op een gewone school. Dat komt omdat iedereen hier verschillend is, dus daarom leren we ook allemaal verschillend. We zeggen trouwens liever dat iedereen hier bijzonder is. Daar heb je vaak voordeel van, maar soms geeft het je moeite en dan wordt je daarbij geholpen. Verder is het hier superleuk en iedereen is altijd op zijn gemak. Misschien ben je nu wel verlegen, maar bij ons ben je dat echt niet meer. Je kunt hier doen waar je goed in bent, dat vinden wij fijn. We hebben een nieuw gebouw dat is heel overzichtelijk. Onze sportdag is zeilen op een groot meer, dan doet iedereen dingen met elkaar en leer je meer mensen kennen. Dus als je echt bijzonder bent dan hoor je thuis op onze bijzondere school.

Wie kan je hier tegenkomen?

Linda Niessen
Docent economie
De grootste onderwerpen leggen we in kleine stapjes uit.
Melchior Otte
Lid schoolleiding
Ieder mens is uniek.
Freddy Kooiman
Conciërge
Klusje hier, klusje daar en ik sta voor iedereen klaar.
Marcel Hulst
Docent muziek en Engels
Een dag begint en eindigt met muziek.

Bekijk onze
verhalen

Mijn schooldag

Een drukke dag

’s Ochtends sta ik al om 06.30 uur op, want ik woon in Purmerend en doe er ongeveer drie kwartier tot een uur over om op school te komen. De school begint om 08.45 uur. Op school werken we in periodes. De periodes duren drie weken. Deze periode gaat over Economie. We beginnen de les met een gesprek en daarna gaat de juf dingen uitleggen over economie. Dan moeten we een stuk schrijven en er soms een tekening bij maken. Om 10.15 uur hebben we de eerste pauze en daarna hebben we weer Economie. Daarna ICT (dat is les met computers), dan weer pauze en dan Nederlands en wiskunde. Dan hebben we nog een korte pauze en dan nog het laatste uur verzorging. Tijdens verzorging hebben we het nu, in het tweede jaar, over seksuele voorlichting. Na dit uur zijn we uit en dat is om tien over half vier. De maandag is onze langste dag.

Lisa

Lekker actief

Gym

Als we gymmen met de klas is het altijd gezellig. De gymles duurt altijd 100 minuten, dat is één blokuur. Soms geeft iemand uit de klas de warming-up. Dat mag als je dat zelf wil doen. Tijdens de gymles doen we nu heel vaak basketbal en trefbal. In de eerste heb je een piepjestest en in de tweede ook de coopertest. Bij de coopertest loop je door de wijk. De jongens moeten dan 2200 meter en de meisjes 1800 meter. Ik vind rennen altijd leuk. Ik hou ervan om langere afstanden te lopen. Soms doen we met gym ook een spel met matten of een spel met een dobbelsteen. Afhankelijk van het getal dat je dan gooit, moet je een spel doen. Bijvoorbeeld hockey, voetbal of iets anders. Als er dan gescoord wordt, wissel je verder. Dat blijft altijd een leuk spel.

Jamie

Expositie door examenklassen

Kunstproject

Bij dit kuntsproject moeten we allemaal een kunstenaar kiezen en uit die kunst moet je zelf weer iets nieuws maken in die stijl. Ik heb Piet Mondriaan gekozen. Ik maak een soort kamerscherm met planken van 50x30 cm. Die ga ik schilderen met de kleuren die Piet Mondriaan in zijn werk gebruikt. Ik maak in de poanelen van het scherm ook nog deurtjes.
Het kunstwerk dat je maakt moet 3D zijn. Het moet van alle kanten bekeken kunnen worden. het is superleuk om eraan te werken.
Dit is een kunstproject voor de examenklassen en het is een project van drie weken. Aan het einde van de drie weken is er een expositie hier op school van de kunstwerken die we zelf hebben gemaakt. Tijdens de expositie moet je uitleggen hoe en waarom je het kuntswerk hebt gemaakt. De expositie is te bezichtigen door alle leerlingen, ouders/verzorgers en andere geïnteresseerde mensen van buiten de school.

Jessie

Pasta, pizza en salade

Koken

Koken is mijn leukste vak. Dat heb ik twee uur per week. Het leukste vind ik het om een uitgebreid gerecht te maken, zoals pasta, pesto, pizza of salade. Je werkt met koken altijd in groepjes van twee. De kooklessen heb je in de eerste drie jaren. In het derde jaar geeft elke week iemand anders uit de klas de kookles. Diegene bepaalt dan dus wat er gekookt wordt.
De laatste les voor een vakantie mag iemand uit de klas kiezen wat er die les gemaakt wordt. Diegene moet het gerecht ook voorbereiden en de inkopen doen. Aan het einde van iedere les eten we samen op wat we die les gekookt hebben.
In het vierde jaar heb je alleen nog kookexamen. Tijdens het kookexamen werk je alleen en moet je een kookopdracht helemaal zelf maken.

Jessie

Telefoons inleveren

Mobielvrije school

Een mobielvrije school. Ik had er nog nooit echt van gehoord, maar er wel iets over gelezen en gezien in het Parool en op het journaal. Maar sinds het begin van dit schooljaar is ook onze school mobielvrij. Dat betekent dat je aan het begin van de dag je mobiele telefoon moet inleveren. Dat was even slikken, want dat betekent dat je niet meer de vrijheid had om op je telefoon te zitten. Maar na een week begon het sociale contact weer toe te nemen bij leerlingen onderling. We praten nu weer veel meer met elkaar. Een tip? Neem speelkaarten mee, dan kan je de pauze heel gezellig doorkomen met je vrienden.

Koen

Iedere 3 weken iets anders

Werken in periodes

We werken hier op school met periodes van drie weken. Zo krijg je bijvoorbeeld in de eerste periode ‘film en vormgeving’ (multimediale producten). In deze periode moesten we in groepjes een film maken. Je mocht zelf een onderwerp kiezen. In deze periode moesten we ook een app maken. Bijvoorbeeld een app over Facebook of Netflix, maar je moest dan natuurlijk wel zelf een naam bedenken. De periodes zijn los van de vakken. De vakken Nederlands, Engels, economie en wiskunde heb je altijd. Maar geschiedenis en scheikunde hebben we bijvoorbeeld in één periode en niet het hele jaar. In de periode geschiedenis leer je veel over vroeger en in de periode scheikunde doe je allemaal proefjes. Ook beeldende vorming (BEVO) krijg je in een periode. Bij BEVO moesten we nu een tekenblad in tweeën delen. Op de ene helft moet je tekenen hoe mooi de wereld is en op de andere helft de oorlog. Voor deze opdracht heb je dan één periode om hem af te maken.

Jessie

Goede docenten

De leraren hebben iets extra's

Bijna alle leraren op onze school hebben iets extra’s. Met de ene kan je goed lachen, met de ander goed lachen en weer een ander kan goed verhalen vertellen. Ik denk dat dat onze school wel een beetje uniek maakt. Mijn meester voor Engels kan goed vertellen en hij kan je echt meesleuren in een verhaal. Mijn mentor zit tegen zijn pensioen aan, maar dat weerhoudt hem er niet van om grappen en grollen uit te halen. En hij maakt de meest irritante opmerkingen, die stiekem ook wel heel leuk zijn. Kortom, we hebben wat extra’s. De leraren dan!

Koen

Spannend, maar ook leuk

De eerste schoolweek

De eerste schooldag op deze school vond ik best spannend. Ik kende namelijk niemand en ik wist niet waar alle lessen waren. Maar ik heb het gewoon aan een klasgenootje gevraagd en zij wist het wel. En met het meisje waar ik aan vroeg waar we naartoe moesten had ik al snel een leuk contact. Zij kende al wel iemand en wij zijn ook vriendinnen geworden. In de eerste week hebben we veel spelletjes buiten gedaan en veel kinderen erbij betrokken. We hebben ook een kennismakingsles gehad. Doordat je in de eerste week veel nieuwe kinderen leert kennen, is het in de tweede week al helemaal niet meer zo spannend om naar school te gaan. En nu is het gewoon echt superleuk!

Jessie

Taalkaart

Hulp voor dyslexie

Ik heb dyslexie. En daar word je hier gelukkig goed mee geholpen.

-Je krijgt bijvoorbeeld meer tijd voor een toets;
-Je schrijft een D boven je toets, dan kan de docent zien dat je dyslexie hebt en daar rekening mee houden;
-Als je niet wil voorlezen in de klas, dan hoeft dat niet;
-Je hoeft ook niet alles op te schrijven. Een klein stukje en de rest uitgeprint op papier mag ook.

Dit is allemaal alleen geldig als je een taalkaart hebt. Deze kun je aanvragen als je dyslexie hebt. En de taalkaart is dan ook geldig als je eindexamen doet.

Koen

Creatieve vakken

Hout, koken, metaal en textiel

Op deze school ben je heel erg bezig met het ontdekken wat je kan en wat je wil doen. We zijn hier ook best veel bezig met creatieve vakken. Bij Beeldende Vorming (BEVO) mochten we een eigen map maken. Daar heb ik iets op getekend wat ik leuk vind, zoals een hartje en ook grappige woorden. Ook staat er een quote op, omdat ik erg van quotes hou.
Bij het vak houtbewerking ben ik nu bezig met het maken van een kistje. Daar moet je iets over jezelf op maken. Ik doe iets met dans, want daar hou ik van. Na een half jaar houtbewerking en koken krijg je nog een half jaar metaal en textiel. Daarna begint het koken weer. De laatste keer bij koken hadden we taco's gemaakt.

Joëlle

Fijne school

Super gezellige schooluitjes

De Tobiasschool is een fijne school. Iedereen accepteert elkaar en heeft respect voor elkaar. De school is klein en gezellig. Pesten vinden we echt stom. Hier vinden we het belangrijk dat je ontdekt waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Ik hou van acteren en toneel. Samen met vrienden heb ik een toneelclubje opgericht. Ik maak ook vlogs voor mijn eigen youtube kanaal. Bijvoorbeeld van onze super gezellige schooluitjes. Het liefst word ik later cabaretier.

Koen

Keuzevak

Mens & omgeving, Mode & design

In de 4 jaar dat je bij ons op school zit, doe je niet alleen wiskunde, Nederlands, Engels en economie. Je krijgt ook koken, metaal- en houtbewerking, textiel, beeldende vorming en muziek. En in de derde moet je een keuzevak kiezen. Je kunt kiezen uit:
Mens en omgeving
Dit gaat over alles wat met omgeving te maken heeft en met hygiëne. Welke schoonmaakmiddelen er allemaal zijn, maar ook hoe je ene bed verschoont met een patiënt er in.
Mode en design
Dit vak gaat over alles wat met mode te maken heeft en met kleding en het design van de kleding natuurlijk.

Ik heb gekozen voor het keuzevak Mens en omgeving. We hebben laatst erg gelachen toen een leerling moest spelen dat hij patiënt was. Wij moesten toen het bed verschonen en de ‘patiënt’ met de hefboomtechniek optillen. Ik sloeg hem toen een paar keer voor de grap tegen zijn nep gebroken been en zei: “Het doet maar even zeer, meneer.” We moesten toen allemaal erg lachen.

Koen

Beeldende vorming (BVO)

Graffiti: mooi & stoer

Wij hebben 2 keer een uur BVO in de week. Nu vind ik BVO heel leuk, want we zijn bezig met een graffiti-opdracht. Je hebt graffiti in verschillende soorten, maten en kleuren. Hier hebben we voorbeelden van gezien. Nu moet je er je eigen draai aan geven. We moeten een kort woord kiezen en een lettertype. Eerst moesten we op een A4 een schets maken en daarna moesten we die schets op een groot A3-papier doen. Eerst schetsen en dan inkleuren met ecoline, verf of waskrijt. Ik heb ervoor gekozen om het met verf te doen. En ik heb het woord LOVE gekozen. Deze opdracht vind ik echt leuk, omdat ik graffiti mooi en stoer vind. Heel graag wil ik ook zelf nog een keer echt graffiti spuiten waar het mag.

Joëlle

Kerstadvent

Jaarlijkse kerstspel

Elk jaar met kerst is er een Kerstadvent. Dat zijn twee verhalen, een paradijsspel en een kerstspel. De verhalen zijn elk jaar anders. De docenten verzinnen de verhalen zelf of halen ze uit een boek. Het kerstadvent wordt door de docenten gespeeld en voor de leerlingen opgevoerd. In de verhalen komt altijd een boodschap naar voren met een kerstgedachte. Het leuke aan de spelen is, dat ze ieder jaar door andere docenten opgevoerd worden. Zo wisselen de rollen.

Joëlle

We helpen elkaar

Wiskunde is leuk

Bij ons op school heb je een heleboel leuke vakken. Zoals Hout, textiel en koken. Maar ik vind wiskunde erg leuk. Onze leraar Jan legt het super goed uit. En als je iets niet snapt dan helpen we elkaar met de moeilijke sommen. Ik vind de Stelling van Pythagoras erg leuk. Ik ben wel goed in wiskunde en vind talen moeilijk. Bij ons op school leer je veel door samen te doen en niet alleen uit boeken. Ook bij wiskunde.

Ge Ge