Check de LUCA Praktijkschool

praktijkonderwijs

samen
aan de slag

Vanaf het eerste leerjaar mag je al stage gaan lopen. Uiteraard begeleiden we jou hier heel goed mee. In het 1e en 2e leerjaar zijn er stages binnen de school en vanaf de 3e zelfs bij bedrijven. Het is toch hartstikke leuk om samen met klasgenoten de kantine te beheren of bij een echt bedrijf het ontbijt te verzorgen?

Het is natuurlijk veel leuker om te leren door te doen dan alleen maar uit boeken te leren. Bij ons op school leer je wat echt bij jou past.

Iedereen wordt gezien en gehoord. Wij vinden het belangrijk om naar elkaar te luisteren. Ontdek samen wie jij bent en wat jij kunt. Iedereen kent en heeft respect voor elkaar.

Open dagen 2021

Open dag: donderdag 27 januari 2022, 15.30-19.00 uur (aanmelden niet meer mogelijk)


Meeloopmiddag: woensdag 2 februari 2022, 14.00-16.00 uur

Online aanmelden is niet meer mogelijk. Wil je langskomen? Bel ons even! Wij zijn bereikbaar op: (020) 579 71 50.

Redactie

Jannisha


Miliyon


Ryesha

Filmpjes over onze school

De school is heel kleurrijk met leuke kinderen en docenten

Docenten staan altijd voor je klaar als er iets is

De school is heel kleurrijk met leuke kinderen en docenten

Het is een creatieve school

Adres

Javaplantsoen 24, 1095 CS Amsterdam

School voor de echte doeners

ONZE SCHOOL

Onze school zit in een mooi oud gebouw, maar binnen is het helemaal opgeknapt met heel veel licht en mooie kleuren.

Onze school zit in een mooi oud gebouw, maar binnen is het helemaal opgeknapt met heel veel licht en mooie kleuren. De sfeer is ook goed want het gaat er nooit om dat je bijvoorbeeld iets niet kan. Je gaat hier juist dingen doen waar je wel goed in bent dan ben je daarna trots op jezelf. Er is bij ons echt veel respect en de docenten luisteren naar je, na de les heb je vaak een coachingsgesprek dan kijk je samen hoe het gaat. Dingen die je bij ons kan doen zijn bijvoorbeeld koken, multimedia, techniek, echt te veel om op te noemen. Dus is er altijd wel iets wat jij leuk vindt. Ook leuk is dat je stages doet bij echte bedrijven want daar leer je veel van en het is ook heel nuttig. Wij heten niet voor niets het Leer Uitstekend College Amsterdam (LUCA)!

Wie kan je hier tegenkomen?

Bekijk onze
verhalen

Lekker bakken

Blauwe cakejes

Ik vind het vak Horeca heel leuk. Dat is dus koken. Je mag meestal zelf een recept kiezen om te maken en de meester zorgt er dan voor dat de ingrediënten er zijn. Er zijn veel verschillende recepten die je kunt maken. Het snijden van groentes of andere dingen vind ik altijd leuk om te doen. Het hoeft niet perfect te zijn. En het bakken is ook leuk, want je mag vaak een kleurtje toevoegen aan het beslag. Dan heb je bijvoorbeeld blauwe cakejes. Ik hou zelf van dingen bakken met veel suiker. Aan het einde van de les mag je zelf kiezen of je wat je gemaakt hebt opeet of meeneemt naar huis. Aan het einde van de les krijgt iedereen ook een opdracht om dingen op te ruimen. De meester schrijft dan op het bord wat je moet opruimen. Dat is fijn, want dan is de keuken snel weer schoon.

Jannisha

Actieve lessen

Gym

Ik vind gym heel leuk. We hebben per week twee blokuren gym. In elke les doe je verschillende dingen. We doen bijvoorbeeld een rondje met verschillende sporten, zoals de trampoline, voetbal en hockey. Dan verdelen we de klas in groepjes en ga je per groepje naar één van deze sporten en dan wissel je daarna weer door. We hebben laatst ook verstoppertje in het donker gedaan in de gymzaal, dat was ook leuk. Er stonden allemaal materialen in de zaal, zoals kasten en matten, en daarachter kon je je verstoppen. Het was net niet helemaal donker, maar wel leuk. Aan het einde van de gymles mogen we vaak een spel kiezen of de juf kiest een spel. Bijvoorbeeld tikkertje of trefbal. Trefbal vind ik echt leuk!

Miliyon

Dienstverlening & Welzijn

Werken in hoeken

Bij D&W werk je in hoeken. Je hebt een kookhoek, een kappershoek, een linnenhoek en een hoek met een ziekenhuisbed. In de kookhoek kun je koken, in de linnenhoek kun je wassen en strijken. In de kappershoek kun je de haren wassen van een pop en soms ook de haren knippen. Je kunt bij verzorging ook een maskertje krijgen.
Je leert bij D&W alles wat je moet weten voor als je op jezelf woont. Je leert voor jezelf te zorgen: bed opmaken, koken, wassen, strijken. Ook leer je een beetje EHBO, dus wat je moet doen als je een bloedneus hebt bijvoorbeeld. Je leert hier heel veel.

Ryesha, Jannisha en Miliyon

Leerpleinen

Leren op je eigen niveau

Wij werken op school met leerpleinen. Als je leerplein hebt, werk je op niveau met kinderen die hetzelfde niveau hebben. Dat is fijn en je krijgt veel aandacht, want je zit in kleine klassen. Je begrijpt elkaar sneller, omdat je op hetzelfde niveau zit. Je pakt een boek of een laptop, maar meestal werk je op de laptop. Je maakt eerst een instaptoets. Als die toets onder de 8 is, dan ga je oefeningen maken. Als het boven de 8 is, ga je verder met de volgende oefentoets. Zo weet je precies wat je al kunt en wat je nog meer moet oefenen.

Ryesha

Techniek

Robot en knikkerbaan maken

We hebben één blokuur Techniek per week. Een blokuur is twee lesuren achter elkaar. We hebben laatst een robot gemaakt van hout. Van de robot kun je de armen en het hoofd bewegen. Dat was leuk om te maken. Nu zijn we bezig met de volgende opdracht, dat is een knikkerbaan maken. Die maken we van hout en spijkers. Als de knikkers door de baan gaan, maakt dat geluid door de spijkers. Onderaan maken we een bakje om de knikkers in op te vangen.

Jannisha, Miliyon en Ryesha

Tekenen, schilderen en versieren

Beeldende vorming

We hebben elke dinsdag BEVO. We gaan tekenen, dingen mooi versieren en schilderen. We zijn nu mappen aan het maken, waar straks al onze tekeningen in kunnen. Bij BEVO zet de juf vaak ook muziek aan en dat is erg gezellig. BEVO is mijn lievelingsvak, want ik hou erg van tekenen en ik leer er veel. Vroeger tekende ik ook al veel en ik word er steeds beter in.

Lala

Koken

We maken de lekkerste dingen

We hebben elke woensdag koken. We maken dan bijvoorbeeld hamburgers en friet, pasta, tosti’s en pizza. Ook hebben we zelf popcorn gemaakt en pannenkoeken. De les waarin we pannenkoeken gingen bakken vond ik het leukst, want ik hou erg van pannenkoeken.

Caro

Koken, strijken en vouwen

Dienstverlening & Welzijn

Je doet leuke dingen bij het vak Dienstverlening & Welzijn (D&W). Je gaat bijvoorbeeld koken, strijken en handdoeken vouwen. Als je gaat koken, mogen we soms koekjes bakken en die zelf op eten. Er zijn echte kappersstoelen bij D&W en dan mag je elkaars haren wassen of haren kammen. Ook ga je thee en koffie rondbrengen bij de meesters en de juffen. En de juf van D&W is ook heel aardig.

Nabiel

Op stage

Stagelopen in de schoolkantine

In het tweede jaar ga je stagelopen in de kantine en daar werk je smaen met juf Kouter en juf Carla en soms met juf Wijntuin. Ik vind het heel erg makkelijk en leuk, maar sommige kinderen uit mijn klas vinden het moeilijk. Je gaat op maandag en dinsdag stagelopen. Je gaat dan de eerste keer boodschappen doen met de juf. Daarna moet je zelf naar de winkel en de bon meenemen. Je moet heel goed opletten, want in de pauze moet je broodjes en drinken verkopen. In het derde en vierde jaar ga je buiten de school stagelopen.

Gulten

200 wraps maken

Horeca

Ik vind horeca heel leuk op school en Dienstverlening & Welzijn (D&W). Nu was ik in de kookles bezig met het maken van wraps. Samen met een vriendin en andere leerlingen moeten we voor 200 mensen wraps maken. Die wraps zijn besteld door een bedrijf en ze moeten vandaag af. Het leukst van het koken vind ik het kliederen met eten en pannenkoeken bakken en ze dan omhoog gooien.
Bij D&W mag je zelf iets doen wat je leuk vindt, bijvoorbeeld haren wassen. Ik wil graag kapster worden, dus dat is leuk om te doen.

Mina

Van alles maken

Techniek

Bij techniek leer je in het eerste jaar wat gereedschap is en hoe je moet meten. Je gaat dan ook aan de slag met leuke dingen maken, zoals fotolijstjes, een grote sleutel en een vogelhuisje. Als je klaar bent met je opdracht, dan mag je overleggen met de techniekmeester en kan je zelf iets verzinnen om te maken. Ik heb met een vriendin een make-up kistje gemaakt en dat was heel erg leuk.

Gulten

Kiezen uit diverse lessen

Keuzewerktijd

Keuzewerktijd is leuk en je leert ook andere mensen kennen. Je mentor laat op een bord zien waar je uit kunt kiezen. Dit jaar kun je kiezen uit koekjes en taarten bakken, yoga, beeldende vorming (BEVO), huiswerkklas, spelletjes en zelfverdediging. Wat je kiest doe je zeven weken. Daarna moet je weer iets anders kiezen. Of weer hetzelfde, als je het heel leuk vond.

Asli

Gym

Lievelingsvak

Ons lievelingsvak is gym! We hebben twee keer per week 2 uur gym. In de zomer hebben we vaak buiten gym, maar anders gymmen we binnen. Buiten gingen we rennen naar het park en daar frisbeeën, voetballen en sprinten. Je mocht zelf kiezen wat je ging doen, als je maar in beweging bleef. Bij de binnen gymlessen gaan we voetballen, trampoline springen en basketballen. Ook oefenen we dan voor de 6-minuten-loop en bijvoorbeeld de handstand. We oefenen dan vaak de dingen die we nog niet zo goed kunnen.

Tenisha

Nazeré

Stage

Stagelopen bij een Grand Café

Eén keer in de week loop ik stage bij Grand Café Genieten. Dat zit bij Oostpoort, naast het gemeenteloket. Als ik stageloop moet ik van alles doen; koken, afwassen, dweilen, de kassa, serveren en nog veel meer dingen. Ik vind het heel leuk!
Eerst liep ik ook stage bij Zeeman, maar hier in het Grand Café vind ik het leuker. Dit past beter bij mij. Het stagelopen duurt ongeveer 8 weken. Daarna ga ik weer naar een andere stageplek. Zo kun je zelf onderzoeken wat je het leukste vindt om te doen en waar je later wil werken.

Tenisha

Leerpleinen

Ook op de laptop

Wij werken elke dag op de leerpleinen, behalve op vrijdag. Op de leerpleinen werk je samen met leerlingen uit alle klassen. Je werkt op je eigen niveau en je helpt ook anderen op het leerplein. Zo kunnen we elkaar goed helpen. We werken op de leerpleinen uit boeken en ook op de laptop. Je werkt eerst veel in de lessen en krijgt uitleg. Dan maak je een instaptoets en daarna pas een echte toets. Als je een onvoldoende haalt, kun je de toets opnieuw doen. Je doet dan eerst nog extra oefeningen en de docent helpt je erbij. De leerpleinen zijn echt goed en het werkt fijn.

Tenisha

Nazeré

Kamp

Het was heel leuk

Wij zijn afgelopen jaar op kamp geweest, een beetje aan het einde van het schooljaar. Wij zijn naar het Vliegenbos geweest. Het kamp is er gekomen door de leerlingenraad.
De tweedeklassers waren echt jaloers, want zij waren het jaar daarvoor niet op kamp geweest. We hadden twee dagen kamp en één nacht. Maar eigenlijk hebben we die nacht niet geslapen. We hebben in de nacht iedereen wakker gemaakt en zijn rondjes gaan rennen om de tenten. We hebben ook zelf allemaal takken gezocht waarmee we marshmellows gingen roosteren boven een vuur. We moesten wel heel vroeg opstaan ’s ochtends, ongeveer om half zeven. Dat moest zo vroeg, omdat iedereen nog moest douchen en zich aankleden voor het ontbijt. Op de tweede dag gingen we varen met de boot. Het was een heel leuk kamp. Hopelijk gaan de eersteklassers dit jaar weer op kamp. De leerlingenraad wil het wel.

Nazeré

Leerlingenraad

Ideeën van iedereen

Wij hebben op school een leerlingenraad. De leerlingenraad bestaat uit acht leerlingen vanuit alle klassen, ook uit de eerste klas. Wij zorgen dat de ideeën van de kinderen kunnen gebeuren en we kijken wat er kan veranderen en wat de leerlingen graag willen op school. Nu overleggen we bijvoorbeeld of er een pinautomaat in de kantine kan komen en of we op school kunnen slapen. We willen graag een pyjamafeest. Wij moete dan kijken of dit mogelijk is en wie er mee wil doen. Ook kijken we of we meer naar musea kunnen, omdat veel kinderen hier graag naar toe willen. De leerlingenraad gaat ook bij de klassen langs om de ideeën van iedereen te vragen.
Tenisha: “Ik wilde zelf heel graag in de leerlingenraad en ik moest strijden om een plekje tegen m’n vriendin.”
Nazeré: “Ik zat op mijn basisschool ook al in een soort leerlingenraad, dus ik vond het heel leuk om het nu ook te doen.”

Tenisha

Nazeré

Onze leuke keuzevakken

Lekker bakken!

Elke vrijdag hebben we vanaf de tweede pauze Keuzevakken. Die duren 2 uur. Je kunt uit heel veel verschillende vakken kiezen. Bijvoorbeeld horeca, verzorging, zelfverdediging, Spaans en Surinaams koken. Je moet 3 keuzes maken en dan gaat een docent kijken bij welk keuzevak je kunt. Er zitten ongeveer 8 leerlingen bij een keuzevak. Ik heb gekozen voor horeca. Bij dit keuzevak bakken we veel, zoals cupcakes, taart en speculaas. Superleuk en lekker! Wat we gebakken hebben, mogen we mee naar huis nemen of direct opeten.
Na 6 weken moet je opnieuw kiezen welk keuzevak je wilt doen. Elke keer komen er ook weer nieuwe keuzevakken bij, dus ik weet nu nog niet wat ik hierna ga kiezen.

Chitra

Onze leuke keuzevakken

Kettingreactie

Op vrijdagmiddag kun je keuzevakken kiezen. Dat is nieuw en heel leuk. Je kunt kiezen uit wandelen, Spaans, zelfverdediging of het opknappen van de schoolboot. En dierenverzorging, bakken, foto's maken of kettingreactie. Ik doe nu kettingreactie. We gaan een domino-effect maken. Je duwt dan tegen een bal. Die bal gaat rollen en botst tegen een stok. Die stok rolt en botst tegen een autootje. Het autootje gaat rijden. En zo gaat het door. Zo gaat alles in beweging door één duwtje tegen een bal. Dat is erg leuk. Over een paar weken moet ik weer een nieuw keuzevak kiezen. Ik weet nu nog niet welke ik ga kiezen. 

Aaïsha

Pesten

Snel opgelost

Pesten komt op school eigenlijk niet voor, maar als er toch een keer iets is, dan wordt het heel snel opgelost. Samen met je mentor en de zorgcoördinator ga je het probleem dan samen uitpraten. Dat is heel fijn.

Tenisha

Griezelfeest

Een griezelig schoolfeest

Donderdag 21 december hadden we een schoolfeest. Het thema van het feest was 'griezelen'. Samen met de juf van Beeldende Vorming (BV) hebben we van papiermaché griezelige figuren en dieren gemaakt. Deze figuren zijn als versiering opgehangen. Ook heeft de juf van BV borden gemaakt met griezelige figuren. Zij heeft er dan hoofden uitgesneden. Hierdoor kon je achter het bord gaan staan, met je hoofd door zo'n gat. Dan kon je samen met de griezelwezens op de foto. Er waren ook optredens en er was een DJ. Tenisha: "Ik heb zelf een liedje geschreven en dat heb ik gezongen op het schoolfeest. Ik vond het spannend, maar ook leuk!" Er waren ongeveer 6 optredens en de leraren hebben ook opgetreden. Iedereen moest in griezelthema verkleed op school komen. Nazeré: "Ik was in mijn skelettenpak." Het schoolfeest was erg geslaagd!

Tenisha

Nazeré

Leerpleinen

Leerlingen uit verschillende jaren bij elkaar

Nieuw is dat er vanaf dit schooljaar leerpleinen zijn. Vorig jaar waren die er nog niet. Op de leerpleinen komen leerlingen uit verschillende klassen bij elkaar, van hoge tot lage groepen. Er zijn leerpleinen voor verschillende vakken, zoals rekenen en Nederlands. Op de leerpleinen moet je met leerlingen uit verschillende jaren samenwerken. Dat is leuk! En het is handig, want als je iets niet weet, hoef je het niet direct aan de docent te vragen, maar kun je het ook vragen aan een andere leerling. De leerpleinen zijn ingedeeld op niveau. En elke 6 weken word je opnieuw ingedeeld, want misschien heb je veel geleerd en kun je een groepje hoger. Of je hebt nog extra uitleg nodig en dan ga je een groepje lager. Zo wisselen de groepen op de leerpleinen elke keer weer en werk je steeds met anderen samen.

Chitra

Aaïsha