Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer in de disclaimer akkoord

Check het Hyperion Lyceum

atheneum+ en gymnasium

Samen Durven Leren

Naast de normale vakken, worden er drie nieuwe vakken aangeboden in de onderbouw: grote denkers, lifestyle informatics en logica & argumentatieleer, en in de bovenbouw het nieuwe vak drama en rede. Ook wordt het vak science gegeven. Daarnaast maak je kennis met klassieke vorming, waarbij zowel de beginselen van de Griekse als van de Latijnse taal de revue passeren. Aan het einde van het eerste jaar maak je een goede en gefundeerde keuze tussen atheneum+ of gymnasium.

Ons motto - Voor wie wil is niets te moeilijk! – inspireert ons dagelijks handelen. De docenten zijn betrokken, hebben passie voor hun vak en willen dit overbrengen aan leerlingen en collega’s.

Je werkt elke periode aan een groot vakoverstijgend project volgens de methode van Project Based Learning. Je gaat dan onderzoek doen en levert een creatief eindproduct op.

Ja, ik kom naar de open dagen 2019

woensdag 16 januari, 14.00 - 16.00 uur: VOvA Scholenmarkt, locatie: Tolhuistuin, IJpromenade 2, Amsterdam

donderdag 24 januari, 19.30 - 21.30 uur: open avond

zaterdag 26 januari, 10.00 - 13.00 uur: open dag

Mijn naam en e-mailadres

Redactie

Bloem


Jamilla

Filmpjes over onze school

Je leert elke dag wat nieuws

Door de nieuwe vakken krijg je extra uitdaging

De aula is heel gezellig, open en licht

Ik heb elke dag zin om naar school te gaan

Adres

Badhuiskade 361, 1031 KV Amsterdam

School met ambitie

Er kan hier echt heel veel

Van de redactie. We zitten net in ons gloednieuwe schoolgebouw en dat is echt supermooi! We hebben zelfs een glijbaan in school, van de tweede verdieping naar de begane grond. Het is echt leuk, om daar af en toe van af te zoeven. Scheelt weer trappen lopen ;-). Wij zijn...

We zitten net in ons gloednieuwe schoolgebouw en dat is echt supermooi! We hebben zelfs een glijbaan in school, van de tweede verdieping naar de begane grond. Het is echt leuk, om daar af en toe van af te zoeven. Scheelt weer trappen lopen ;-). Het nieuwe gebouw is super chill! Wij zijn op onze school altijd bezig met verbeteren, waardoor er heel veel mogelijk is. En we hebben een leerlingenraad, want leerlingen mogen echt meepraten en er wordt geluisterd. Ook voor je eigen werk krijg je veel verantwoordelijkheid: zo kun je bijvoorbeeld projecten in je eigen tempo doen, zolang je de deadline maar haalt. We hebben ook een verdiepingsklas, daar kun je o.a. toneel doen en in het schoolorkest spelen, meezingen in het schoolkoor en Japans, Chinees of zelfs IJslands leren. Je kunt ook zelf ideeën voor verdiepingsactiviteiten inbrengen. 

Wie kan je hier tegenkomen?

Tjandra Tol
Docent CKV
Bij beeldende vorming ga je ideeën en gevoelens omzetten in beelden.
Hans Schoonheim
Teamleider
Samen Durven Leren
Iris Driessen
Docent Nederlands
Nederlands is moeilijker als je denkt!
Herbert van de Voort
Science/Scheikunde docent.
Ik? Ik doe science!
Arnold Goudkuil
Conciërge
Ik sta voor iedereen klaar.

Bekijk onze
verhalen

Sport, crea en podium

Titanenstrijd

Op het Hyperion Lyceum organiseren we één keer per jaar de titanenstrijd, dit is een strijd waar de onderbouw tegen elkaar strijdt en waar de bovenbouw tegen elkaar strijdt. De titanenstrijd heeft verschillende onderdelen: sport, crea en podium. Bij sport ga je verschillende sporten doen, zoals hockey en voetbal. Bij crea ga je veel creatieve dingen doen, zoals zelf kleren maken voor een modeshow en een hele grote puzzel maken. Bij podium doe je dingen op het podium, zoals dans en muziek. Voor deze onderdelen krijg je dan punten en je kan ook strafpunten krijgen. Uiteindelijk wordt er van de bovenbouw één klas gekozen met de meeste punten en van de onderbouw één klas met de meeste punten. Deze twee winnende klassen krijgen een prijs.

Bloem

Niet meer met de trap

Roetsjen van de glijbaan

Onze school heeft net een nieuw gebouw mét een prachtige glijbaan vanaf de tweede etage. Die vier verdiepingen zijn dus geen probleem, als je naar beneden moet. Dat kan lekker snel. Onze school vindt dat kinderen kind moeten kunnen blijven en hoe kan dat nou beter dan met een glijbaan? Ook zijn we op dit moment de enige school voor voortgezet onderwijs in Nederland met een glijbaan in het gebouw. Dat is dus uniek!

Jamilla

Bureau V

Verdiepen,verbreden,
versnellen & verrijken

Als je op het Hyperion Lyceum iets extra’s wilt doen of als je meer uitdaging nodig hebt, kun je naar Bureau V gaan. De V van Bureau V staat voor verdiepen, verbreden, versnellen en verrijken. Bureau V biedt heel veel leuke dingen die je kunt doen. Zo kun je bijvoorbeeld helpen met het schooltoneel, maar je kan ook bijles gaan geven. Als je iets via Bureau V doet, mag je bepaalde lessen missen. Het is dan wel je eigen verantwoordelijkheid om de stof bij te houden, maar hier kan je heel goed een afspraak over maken met je leraar. Bureau V biedt je de kans om dingen te doen en leren die je op andere scholen niet zo snel tegen komt of aangeboden krijgt.

Bloem

Devices

Handig maar verleidelijk

Op het Hyperion werken we vaak met devices en dat zijn meestal laptops. Het is handig aangezien we niet voor elke les boeken hebben. Je kan dingen opzoeken en werkstukken en presentaties maken in de les. Het is je eigen device. Je hoeft het niet altijd voor schoolwerk te gebruiken. Je kan gerust in de pauzes gamen of muziek luisteren etc. De leraren geven je een bepaalde tijd voor je werk en je moet zelfstandig aan het werk. Misschien is er dan wel verleiding om in de les te gaan gamen of YouTube filmpjes te kijken. Maar dat is ect niet handig, je kan beter op school werken en thuis gaan gamen of op YouTube zitten.

Al je schoolwerk doe je met een google account die school voor je maakt. Met google drive en classroom. Daar kun je documenten opslaan en opdrachten krijgen. Jammer is dat school geen schade vergoed of als je het kwijt raakt. Het is echt je eigen verantwoordelijkheid.

Salimata

Kantine

Stoute donderdag

Onze school is een gezonde school. We mogen geen chips, cola, snoep, etc. Maar 1 keer in de maand (op de eerste donderdag van de maand) dan mag je wel snoep, chips, cola, etc meenemen. In de kantine verkopen ze dan heel veel lekkers: pizza, hamburgers, donuts, muffins, skittles en chocola en veel meer. We doen dit gewoon voor de lol en het zou wel heel saai zijn als we maar altijd gezond moeten doen. Op de andere dagen verkopen ze gewoon broodjes, met mozarella, gebakken ei, croissantjes etc. De sfeer op Stoute Donderdag is super gezellig en er wordt keiharde muziek gespeeld in de aula.

Salimata

Bureau V

Leuke cursussen

Op het Hyperion Lyceum kun je naast de gewone lessen veel andere leuke dingen ondernemen. Je kunt om te beginnen extra vakken volgen voor als je meer uitdaging wil. Ook kun je bij het Hyperion Orkest, het Hyperion Koor of Hyperion Schoolband. Verder kun je als van schrijven en vormgeving houdt bij de schoolkrantredactie.
Wil je nog meer kennis en vaardigheden opbouwen, door te versnellen, verdiepen, verbreden of verrijken? Dan hebben we Bureau V. Je kunt bij Bureau V cursussen volgen, want naast het mogelijk maken van activiteiten, bieden ze ook cursussen aan. Zo kun je onder andere een cursus Japans volgen. Buiten school zijn er ook mogelijkheden. Je kunt bijv. denken aan vrijwilligerswerk, stagelopen en voor de bovenbouw: masterclasses aan de universiteit.
En alles wat je onderneemt bij Bureau V wordt gedocumenteerd. Het wordt als bijlage bij je cv gevoegd. Handig voor bij je aanmelding bij een vervolgopleiding!

Fartuun

Verhuizen

Nieuw schoolgebouw

Nog even en dan is het zover, het Hyperion Lyceum gaat verhuizen. En dit keer naar een definitieve locatie tussen de Badhuiskade en Bercylaan. De nieuwe school biedt ruimte voor om en nabij 800 leerlingen. Met een ondergrondse fietsparkeerkelder, 2 entrees en bovendien ook studielabs. Ook komt er een glijbaan van de ene verdieping naar de andere. Superleuk!
Er is volop gebrainstormd door de leerlingen. Het resultaat is een mooi schoolgebouw met leuke vernieuwingen waar jullie als eersteklassers les zullen gaan volgen.
Ik ben heel benieuwd hoe het nieuwe gebouw er uiteindelijk uit komt te zien!

Fartuun

Als je iets extra’s wilt

Vakken om van te houden

Op deze school zijn er veel vakken die andere scholen niet geven: Grote Denkers, Logica en Argumentatieleer en Lifestyle Informatics. Ik vind het heel leuk omdat je je dan kan specialiseren op vakgebieden waar dat op andere scholen meestal niet kan. Ook is het gewoon heel leuk, want je mag meer doen dan bij gewone vakken. Er zijn veel opdrachten waarbij je je fantasie de vrije loop kan laten. Niet iedereen vindt het leuk, je moet echt van dat soort dingen houden. Ik vind alles leuk, maar of alle anderen dat wel vinden weet ik niet. Maar deze vakken stimuleren in ieder geval je creativiteit en manier van denken.

Er zijn ook veel extra vakken zoals toneelles, het orkest en het koor. Toneel is een heel gezellig vak. Ieder jaar spelen we een historische gebeurtenis of klassiek toneelstuk na. Ik geniet echt iedere keer meer van de toneellessen. De extra vakken zijn heel leuk als je iets extra’s wil doen.

Neomi

Nieuw schoolgebouw

Meepraten over ons nieuwe gebouw

Misschien vind je ons gebouw nu al mooi, maar we zitten nog in een noodgebouw. Als jullie in de tweede klas zitten, gaan we naar een nieuw gebouw. Dit is leuk, omdat de leerlingen nog veel mogen bepalen over hoe het er uit komt te zien. Er zijn bijvoorbeeld middagen georganiseerd om ideeën uit te werken samen met leerlingen. Ook is er een interieurgroep waarin leerlingen, ouders en docenten samen met de architect gaan praten over het interieur van de school. Vorig jaar stond er een groot bord, waarop iedereen ideeën voor het nieuwe gebouw kon schrijven. Dit heeft ertoe geleid dat er hele leuke dingen komen, bijvoorbeeld een glijbaan van de ene naar de andere verdieping (zie foto). Er zijn ook minder lokalen, maar studielabs. Dit zijn ruimtes waar je met meerdere klassen tegelijk in zit. Dus kort gezegd, het nieuwe gebouw wordt heel leuk en mooi.

Casper

Dit was echt nodig

We hebben een leerlingenraad opgericht

Aan het begin van 2015 ben ik met een paar schoolgenoten begonnen met het oprichten van een leerlingenraad. We hebben samen bedacht hoe de leerlingenraad in elkaar zou moeten steken en wat de leerlingenraad zou moeten doen. We vonden het raar dat een school die nieuw en verfrissend is nog niet een leerlingenraad had om de leerlingen te vertegenwoordigen. Sinds begin november is die leerlingenraad er dan eindelijk. Doordat onze school nog vrij nieuw is, zijn er een aantal dingen die nog niet helemaal ‘af’ zijn, ik hoop dat we met de leerlingenraad deze punten kunnen verbeteren.

Rachel

facebook
twitter