Check de Hubertus & Berkhoff
vmbo basis, kader & gemengd, tweetalig onderwijs
De Culinaire Vakschool

Open dagen 2021
Open dag 14 januari
Door de lockdown gaat deze eerste open dag niet door. Iedereen die zich aangemeld had, heeft een e-mail ontvangen met een aantal filmpjes, waardoor je onze school toch alvast een beetje kunt proeven.
Open dag 9 februari
In verband met de verlengde lockdown tot en met 9 februari kan ook deze open avond helaas niet doorgaan. We wachten de verdere ontwikkelingen rondom corona af en besluiten later of we de open dag kunnen verplaatsen. Meld je hieronder aan, dan houden we je op de hoogte.
- dinsdag 9 februari, 17.30 – 20.00 uur
Aanmelden intakegesprek
Weet je zeker dat je naar onze school wilt of ons op je voorkeurslijst wilt zetten? Meld je dan aan voor een online intakegesprek. Een intakegesprek vooraf is noodzakelijk om Hubertus & Berkhoff op je voorkeurslijst te kunnen zetten. De school komt anders niet op je voorkeurslijst te staan. Meld je dus snel aan voor een intakegesprek! Stuur hiervoor een mail naar info@hubertusberkhoff.vova.nl en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Redactie
Caline
Hamza
Filmpjes over onze school
De juffen en meesters staan altijd voor je klaar
Ik wil chef-kok worden en dit is een hele leuke school
Hier op school leer je nog een echt VAK!
Ik hou van koken en bakken
Adres
Betuwestraat 29, 1079 PR Amsterdam
Elke dag met plezier naar school
De lekkerste school van Nederland!
Van de redactie. Ons schoolgebouw is nog best nieuw en er hangt echt een gezellige sfeer. De lokalen zijn heel mooi en er is ook een dakterras.
Ons schoolgebouw is nog best nieuw en er hangt echt een gezellige sfeer. De lokalen zijn heel mooi en er is ook een dakterras. We hebben een gezellig restaurant waar mensen komen eten en een Grand Café waar mensen uit de buurt dingen kunnen kopen die we zelf gemaakt hebben. Je leert hier echt superveel, bijvoorbeeld koken en bakken daar kan je je creativiteit goed kwijt. Maar ook serveren, dat vinden we echt leuk om te doen. Leraren en leerlingen hebben goed contact, je hebt veel vrienden en iedereen heeft respect voor elkaar. De lessen zijn goed met veel praktijk en er zijn aardige docenten die je goed helpen.
Wie kan je hier tegenkomen?





Bekijk onze
verhalen
De school in beeld
Filmpjes
We hebben een aantal filmpjes gemaakt waarin we je de school laten zien en waarin meer informatie gegeven wordt over onder andere tweetalig onderwijs, de gemengde leerweg en de zorg op onze school. Bekijk de filmpjes hier:
* Filmpje Speurders van A'dam
* Filmpje Rondleiding door de school
* Filmpje Tweetalig Onderwijs (TTO)
* Filmpje Gemengde leerweg (GL)
* Filmpje Zorg op onze school
* Filmpje Remedial teacher (RT)
* Filmpje Top-kookklas Lucas Rive
* Filmpje Zichtbaar de lekkerste school
Heb je na het bekijken van de filmpjes nog vragen stuur, dan een mailtje naar info@hubertusberkhoff.vova.nl.
Een eigen restaurant
Hart voor horeca
Later wil ik graag in de horeca gaan werken, dat weet ik nu al. Mijn ouders hebben een eigen restaurant, Chez Etienne. Mijn moeder is daar sommelier en mijn vader kok. Daar help ik regelmatig mee in de keuken. Dat vind ik superleuk! Iemand van de bediening zat hier vroeger op school en zij zei dat dit een leuke school is en echt iets voor mij. Ik ben hier toen met mijn moeder gaan kijken en we waren allebei direct heel enthousiast. Het is een fijne school. Het leukste vind ik de vakken koken en bakken.
Caline
Extra uitdaging
Gemengde leerweg
Wij doen allebei de gemengde leerweg op school. Hamza: "Ik wilde me niet persé focussen op tweetalig onderwijs, wat je hier kan kiezen, maar wel iets meer doen en daarom heb ik voor gl gekozen." Caline: "Ik had een vmbo-t advies en ik wilde graag naar deze school. Daarom heb ik voor de gemengde leerweg (gl) gekozen, voor net een beetje meer uitdaging. Bij gl krijg je de theorievakken op mavoniveau. Omdat ik gl doe, verwachten de docenten ook meer van mij. Er wordt meer op je gelet, zodat je bij alles echt goed je best doet."
Hamza en Caline
Basiskennis
Koken
Koken vind ik heel leuk, want je leert veel basiskennis en snijtechnieken. Het belangrijkste wat je direct in de eerste klas gaat leren is:
Bruinoise: Evenwijdige blokjes
Julienne: Dunne reepjes
Roux: 50 gram boter en 60 gram patentbloem
Blancheren: kort koken en koud spoelen, beetgaar maken
Mireroix: wortel, prei, ui en knolselderij met specerijen, dit aanzetten/smoren (voor gebonden soepen en sauzen)
Dit zijn de basistermen die je uit je hoofd moet weten.
Hamza
Iedereen is anders
Docenten
Elke docent is anders en elke docent geeft anders les. Je gaat ze allemaal leren kennen en dan krijg je een band met de docenten. Bij sommige docenten mag je soms iets eten of drinken en bij anderen moet je goed stil zitten en opletten. Dat is bij elke docent anders, maar dat merk je vanzelf. Je mentor is ook een docent van school en een soort van je beste vriend van het jaar. Je moet je mentor vertrouwen en met alles wat er is, kun je bij je mentor terecht. Je mentor gaat je begeleiden door het jaar en je met alles helpen.
Hamza
Een herfsttaart maken
Bakken
Bakken heb ik drie uur in de week en ik vind het heel leuk. We bakken hele lekkere dingen, zoals koekjes en taart. Gisteren hebben we een herfsttaart gemaakt van een soort luchtige cake. Die moesten we twee keer doorsnijden en tussen de lagen moesten we jam en botercrème smeren. Daarvan moet je ook altijd eerst een beetje proeven, zodat je weet hoe het smaakt. Vervolgens moesten we de taart bekleden met marsepein en versieren met marsepeinen decoraties. De taart was mooi én superlekker!
Caline
Waarom de Hubertus & Berkhoff?
Ik hou van bakken
Ik heb voor de Hubertus & Berkhoff gekozen omdat ik mijn moeder vroeger altijd al hielp in de keuken. Ik vond het leuk om samen te koken, te bakken en taarten te maken. Daarom heb ik ook voor deze school gekozen.En ook omdat er al familieleden van mij op deze school gezeten hebben en zij waren heel enthousiast over de school. Tot nu toe vind ik echt alles wat ik hier op school geleerd heb, echt leuk.
Hamza
Flamberen, trancheren en fileren
Top-gastheer-/ gastvrouwklas
De Top-gastheer-/gastvrouwklas is een masterclass waar je je gaat verdiepen in het vak serveren. Deze masterclass duurt een schooljaar en is na schooltijd. Je krijgt verschillende workshops aangeboden. Je krijgt bijvoorbeeld een workshops flamberen, trancheren en fileren, latte art, kaas proeven en een wijnproeverij. Mijn ervaring met deze masterclass is dat het superleuk, gezellig en leerzaam is. Je moet het wel echt leuk vinden, want je doet dit in je vrije tijd. De klas is ook beperkt, want er is maar één klas. Je moet er dus wel zin in hebben. Voor de Top-gastheer-/gastvrouwklas kun je je inschrijven in de vierde klas. Als er nog plekken vrij zijn, kunnen ook leerlingen uit de derde klas meedoen.
Donna
Koffietjes maken
Stageperiode
Laatst heb ik mijn eerste stageperiode gehad. Ik liep stage in het Grand Café van school, want dat vond ik zelf het leukste. Op maandag kreeg ik de eerste paar uren veel informatie over hoe alles werkt. Daarna gaat het Grand Café open en dan ga je echte gasten helpen. Je krijgt ook een blouse en een schort met het logo van het Grand Café er op. Je leert bijvoorbeeld hoe je verschillende koffies kan maken, hoe je netjes de telefoon opneemt en uiteraard leer je goed omgaan met de gasten. Ik heb een hele leuke week gehad!
Donna
Tweetalig onderwijs (TTO)
Anglia-examen
Als je TTO (tweetalig onderwijs) doet, dan krijg je in de derde klas een Anglia-examen. Dat is een wereldwijd examen voor de Engelse taal. Je oefent in het hele jaar aan het examen. In de toets zit grammatica, schrijfopdrachten en luisteropdrachten. De toetsen worden opgestuurd naar Engeland en daar kijken ze het na. Het duurt dan een tijdje voordat de uitslagen binnen zijn, maar die krijg je dan wel voor de zomervakantie. Vorig jaar is iedereen geslaagd!
Je kunt dit Anglia-examen op vijf verschillende niveaus doen. Jouw niveau wordt aan het begin van het jaar bepaald, maar je kunt ook voor het examen nog naar een niveau hoger of lager.
Lila
Kom naar een open dag
Leuke sfeer op school
Er is een leuke sfeer op de Hubertus en Berkhoff en er zijn veel leuke leraren met passie voor hun vak. En dit is een school waar je echt kan doen waar je goed in bent. Je kan horeca , bakken en recreatie leren. De school heeft bakkerijen, keukens, een lesrestaurant en een Grand Café waar je kan oefenen in de praktijk. In het restaurant en Grand Café komen echte gasten van buitenaf. Nu heb je een beetje een beeld hoe onze school eruit ziet, maar het allerbest is om het met eigen ogen te zien. Zie ik je op een open dag?
Sonny
Luisteren en bemiddelen
Mediator
Een mediator is een leerling uit de derde of vierde klas. Als je een mediator bent, help je de mentor met een eerste klas. Als een leerling ruzie heeft en die persoon wil liever niet naar de mentor, dan kan die leerling ook naar de mediator gaan. De mentor kiest twee leerlingen uit de klas en vraagt of zij mediator willen worden. Ik ben dus door mijn mentor gevraagd om mediator te worden en ik vind het heel leuk. Ik krijg vier keer een cursus en na die cursus ben ik officieel een mediator.
Donna
Loopbaanbegeleiding
LOB
Wat is LOB? Met LOB krijg je van alles te horen over wat je in de toekomst kunt doen. Denk aan een vervolgopleiding en welke richting. JE wordt dus geïnformeerd over wat je na de vierde klas kunt gaan doen. Zo denk je ook alvast goed na over wat je zelf wil. Pas in de tweede krijg je LOB. Dan heb je het dus gezamenlijk over wt je wilt worden en wat je daarvoor moet doen of weten. Zo kun je een goede vervolgopleiding kiezen.
Lila
Lunch en diner
Restaurant Délicieux
We hebben een restaurant in de school waar gasten kunnen lunchen of dineren. De leerlingen maken het eten en serveren het eten. De leerlingen uit de vierde klas maken het eten. Nadat de 4e jaars eindexamen hebben gedaan, nemen de 3e jaars het over. Het menu wordt regelmatig aangepast, zodat er telkens weer iets anders op het menu staat. Als je in het restaurant wil komen eten, moet je wel een reservering maken. Voor een lunch betaal je € 10,00 voor een voor- hoofd- en nagerecht. Voor het diner betaal je €15,00 voor een voor-, hoofd- en nagerecht. De drankjes moet je dan alleen nog betalen. Het ziet er chique uit in het restaurant. Hopelijk zie ik je daar een keer!
Lila
Lekker chillen
Ons dakterras
Bij ons op school hebben wij een superkicken dakterras. Daar kun je 's zomers heerlijk zitten om je broodje te eten. Het is de favoriete plek van alle leerlingen. Er staan struiken langs de kant en er staan ook een aantal kruidenbakken. Daar verbouwt de school zelf allerlei heerlijke kruiden, die dan weer in de keuken gebruikt worden. Kortom: het is een heerlijke plek om lekker in de zon te zitten en met je vrienden te chillen in de pauzes.
Owen
Kluisjes
Je spullen opbergen
Wij hebben op school dagkluisjes. dat betekent dat je één dag een kluisje hebt. Je krijgt aan het begin van het jaar een pas met je naam en foto. Dat pasje gebruik je voor de kluisjes. Als je het pasje tegen het kluisje aanhoudt, dan gaat hij open. Het wel handig om te onthouden waar je die dag je kluisje hebt ;-)!
Waarom werken ze op school met dagkluisjes? Als je een dagkluisje hebt, moet je elke dag je spullen er weer uit halen. Daardoor vergeet je niet bijvoorbeeld je kokskleren te laten liggen, die dan enorm gaan stinken als je die een paar dagen in je kluisje vergeet... Je mag niet met vieze kleding aankomen in de les, du daarom moet je altij alles weer mee naar huis nemen en zorgen dat het weer schoon en netjes is bij je volgende kookles. En als je een keer je kleding bent vergeten, dan kun je kokskleding lenen van school, maar dan moet je wel als borg je pasje die dag inleveren.
Lila
Uitjes
Schaatsen, Walibi en schouwburg
Natuurlijk werk je niet alleen maar op school. We doen ook leuke dingen en maken gezellige uitjes. Als de kerstvakantie bijna begint, gaan de eerste en tweede klassers schaatsen bij de Jaap Edenbaan. En aan het einde van het eerste schooljaar gaan alle leerlingen van het eerste jaar een dagje naar Walibi. En met kunst gaan alle tweede klassers een keer naar de Stadsschouwburg in Amsterdam. Superleuk!
Donna
Broodjes en meer
Kantine
Wij hebben op school twee kantines. De broodjes zijn niet superluxe, maar kunnen ermee door. Mijn favoriete broodjes zijn: een hotdog en een broodje kroket (maar kroketten zijn er alleen op vrijdag). De bovenste kantine is alleen voor de eerste klassen en de kantine beneden voor alle andere klassen. De dingen die je in de kantine kunt kopen, worden voor de helft gemaakt door de leerlingen die stagelopen bij de kantine. De andere helft wordt gemaakt door de leerlingen die bijvoorbeeld koken of bakken hebben.
Het eten is vanaf ongeveer €0,50 tot €2,00. En we hebben ook twee drankautomaten waar je frisdrank kunt halen.
Isabella
Koekjes en een lunch
Naar je oude basisschool
Halverwege het schooljaar mag je met zelfgemaakte koekjes naar je oude basisschool om te vertellen wat je in het afgelopen half jaar al geleerd hebt. Ook mag je twee docenten uitnodigen om te komen lunchen. Dan maak jij speciaal voor hun een driegangenlunch, die jij dan ook mag serveren. Zo zie je je oude leerkracht weer en kan je anderen laten genieten van de baksels die jij maakt. En daar draait het om!
Owen
Kamp
Je leert elkaar goed kennen
In de eerste klas ga je op kennismakingskamp. Daar doe je heel veel spelletjes, zodat je elkaar goed leert kennen. Ook is er een bonte avond en een nachtspel. Het nachtspel vond ik het leukste. Het nachtspel was ’s avonds laat in het bos. De leerlingen moesten nepgeld smokkelen van de ene kant naar de andere kant in het bos. De docenten waren zogenaamd de politie en je moest dus uit hun handen blijven. Je mocht niet gepakt worden, maar dat was best lastig, want de docenten waren echt heel fanatiek! Ik kroop gewoon in het donker over de grond om niet gezien te worden. Het was echt superleuk!
Lila
TTO
In de vierde naar Engeland
Op Hubertus & Berkhoff heb je een TTO-klas. TTO staat voor tweetalig onderwijs. Je praat dan bij heel veel vakken in het Engels. Je hebt ook een uur extra Engels per week, waarin je via de computer praat met leerlingen uit het buitenland, die ook met TTO bezig zijn. Wij praten vaak in het Engels met leerlingen uit Denemarken en België. Als je in de TTO-klas zit, krijg je ook een officieel certificaat. Je moet daarvoor in de derde klas het Anglia examen doen. En het allerleukste is dan, dat je in de vierde klas een week naar Engeland gaat, in een gastgezin, om de vier jaar TTO af te sluiten.
Donna
Stage
Grand Café
Als je in de tweede zit, ga je een week op stage. Ik zit nu in de derde klas en dan moet je in totaal twee weken op stage. Op dit moment heb ik ook stage. Ik loop nu stage in het Grand Café bij ons op school. Ik moet koffie maken en andere drankje verzorgen. De meeste gasten die naar het Grand Café komen, zijn mensen uit de buurt. Zij kopen dan dingetjes als koekjes, bonbons en brood. Of ze komen even koffie drinken of lunchen.
Isabella
Restaurant
Het eten is hier Délicieux
Onze school heeft een eigen restaurant. Het is heel mooi en het heet Délicieux. Je kan er drie avonden in de week heerlijk dineren. Het eten wordt natuurlijk door ons (leerlingen) klaargemaakt, maar we worden wel begeleid door een ervaren docent. Mensen van buitenaf kunnen altijd aanschuiven voor een heerlijk etentje. Ze moeten wel van tevoren even reserveren. Ook komen er vaak ouders langs van de leerlingen die moeten serveren. In ons restaurant is het altijd gezellig, het eten is natuurlijk superlekker en de bediening is altijd vrolijk.
Owen
Grand Café
Iedereen is welkom in ons Grand Café
Als je van lekkere dingen houdt dan zit je goed op onze school. Want wij maken elke dag verse koekjes, taartjes, gebak en brood, en die verkopen we in ons Grand Café. Dat wordt helemaal gerund door leerlingen uit de 3e klas. Je kan er ook lunchen. Er is koffie, thee en fris. Iedereen kan hier komen. Bedrijven in de omgeving komen hier koffie drinken in hun pauze.
Anna Christina
MASTERCLASS
Paling en snoekbaars
We hebben een masterclass gekregen over vis. Dat was heel leuk en lekker, je mocht het zelf opeten. Het was heel leerzaam, hij vertelde over het vangen van vissen en het bereiden. Iedereen was bang voor de vis met een hele grote bek (snoekbaars). Hij liet zien hoe je de vis moet fileren. Daarna mochten we zelf iets maken met paling of snoekbaars. Ik had paling gebakken, met gekookte aardappel en sperziebonen en een botersaus. De meester vond de mijne het lekkerst.
Isabella
Koken, serveren en bakken
Superleuke technieken leren
Koken bij koken leer je de basistechniek van het snijden en het bereiden van producten. Het is super leuk en heel leerzaam.
Serveren bij serveren leer je de basistechniek van onderhandse en bovenhandse draagtechniek. Je leert hoe je moet indekken en gasten moet benaderen. Ik vind het zelf een van de leukste dingen om te doen, want je bent in contact met mensen.
Bakken bij bakken leer je banket, brood en patisserie maken. Je leert alle basistechnieken en Marcel vindt dit het leukst omdat je heel precies en heel verschillend werkt.
Max