Check de Hubertus & Berkhoff

vmbo basis, kader & gemengd, tweetalig onderwijs

De Culinaire Vakschool

Vind jij het ook zo leuk om in de bakkerij te staan om koekjes, taarten of brood te bakken? Lekker creatief bezig zijn en knutselen met eten? Je kan bij ons een echte brood- of banketbakker worden.

Met gastvrij zijn, kan je niet vroeg genoeg beginnen. Misschien wil je wel stewardess worden of in een reisbureau werken. Dan is Recreatie echt iets voor jou!

Onze school is een kweekvijver voor talenten. Wist je dat topchef Lucas Rive en maître Sommelier Peter Bruins bij ons op school hebben gezeten? Deze twee topchefs geven masterclasses bij ons op school! Ben jij ons nieuwe talent en lijkt horeca jou ook zo leuk? Geef je op voor de open dag.

Open dagen 2022

  • Donderdag 13 januari 2022, 17.30-20.00 uur
  • Dinsdag 8 februari 2022, 17.30-20.00 uur

Aanmelden
Wil jij komend schooljaar naar de Hubertus & Berkhoff? Super! Check hoe je je online moet aanmelden via het menu (links bovenaan deze pagina) bij 'Regels inschrijving'.

Mijn naam en e-mailadres

Redactie

India


Danilo


Sara

Filmpjes over onze school

De juffen en meesters staan altijd voor je klaar

Ik wil chef-kok worden en dit is een hele leuke school

Hier op school leer je nog een echt VAK!

Ik hou van koken en bakken

Adres

Betuwestraat 29, 1079 PR Amsterdam

Elke dag met plezier naar school

De lekkerste school van Nederland!

Van de redactie. Ons schoolgebouw is nog best nieuw en er hangt echt een gezellige sfeer. De lokalen zijn heel mooi en er is ook een dakterras.

Ons schoolgebouw is nog best nieuw en er hangt echt een gezellige sfeer. De lokalen zijn heel mooi en er is ook een dakterras. We hebben een gezellig restaurant waar mensen komen eten en een Grand Café waar mensen uit de buurt dingen kunnen kopen die we zelf gemaakt hebben. Je leert hier echt superveel, bijvoorbeeld koken en bakken daar kan je je creativiteit goed kwijt. Maar ook serveren, dat vinden we echt leuk om te doen. Leraren en leerlingen hebben goed contact, je hebt veel vrienden en iedereen heeft respect voor elkaar. De lessen zijn goed met veel praktijk en er zijn aardige docenten die je goed helpen.

Wie kan je hier tegenkomen?

Dhr. Bregman
Teamleider onderbouw
Je hebt het recht om met plezier naar school te gaan.
Dhr. Coers
Docent brood- en banketbakken
Een goede voorbereiding is het halve werk.
Mevr. Moayeri
Docent Engels
Please remain seated until the bell rings.
Dhr. Postma
Docent brood- en banketbakken
Niets leuker dan bakken met leerlingen.
Dhr. El Maanni
Conciërge
Altijd op tijd zijn!

Bekijk onze
verhalen

Nieuwe recepten proberen

Bakken

Ik vind bakken het leukste vak op school, want ik hou er van om nieuwe recepten te leren. Ook is het leuk om tijdens het bakken echt met je handen bezig te zijn. Dat geeft een beetje afleiding van de vakken waar je je echt goed op moet concentreren. Als je bakles hebt, dan moet je je eerst omkleden. Je moet een kokspak aan en dan gaat de les beginnen. Vaak heeft de meester alles al klaargelegd. Hij benoemt alle ingrediënten en vertelt wat we gaan maken en hoe dat moet. Laatst maakten we een appelkruimeltaart. Dan maak je eerst het deeg en leer je hoe je de kruimels moet maken. Als de taarten in de oven gaan, ruikt het heel lekker!

SaraHoe de kookles gaat

Salade maken

Bij koken moet je eerst je kokskleding aantrekken. Daarna krijg je uitleg over de les en wat je die les gaat maken. Laatst hebben we een salade gemaakt en we moesten de salade ook netjes opmaken op een bord. Het was een salade met wortel, prei, appel, aardappels, uien, knoflook en paprika. We kregen nog extra uitleg over hoe je je mes vast moet houden om goed te kunnen snijden. We werken meestal in tweetallen. Dat is gezellig en je leert goed samenwerken.

DaniloDe school in beeld

Filmpjes

We hebben een aantal filmpjes gemaakt waarin we je de school laten zien en waarin meer informatie gegeven wordt over onder andere tweetalig onderwijs, de gemengde leerweg en de zorg op onze school. Bekijk de filmpjes hier:

* Filmpje Speurders van A'dam
* Filmpje Rondleiding door de school
* Filmpje Tweetalig Onderwijs (TTO)
* Filmpje Gemengde leerweg (GL)
* Filmpje Zorg op onze school
* Filmpje Remedial teacher (RT)
* Filmpje Top-kookklas Lucas Rive
* Filmpje Zichtbaar de lekkerste school

Heb je na het bekijken van de filmpjes nog vragen stuur, dan een mailtje naar info@hubertusberkhoff.vova.nl.

Een eigen restaurant

Hart voor horeca

Later wil ik graag in de horeca gaan werken, dat weet ik nu al. Mijn ouders hebben een eigen restaurant, Chez Etienne. Mijn moeder is daar sommelier en mijn vader kok. Daar help ik regelmatig mee in de keuken. Dat vind ik superleuk! Iemand van de bediening zat hier vroeger op school en zij zei dat dit een leuke school is en echt iets voor mij. Ik ben hier toen met mijn moeder gaan kijken en we waren allebei direct heel enthousiast. Het is een fijne school. Het leukste vind ik de vakken koken en bakken.

Caline

Extra uitdaging

Gemengde leerweg

Wij doen allebei de gemengde leerweg op school. Hamza: "Ik wilde me niet persé focussen op tweetalig onderwijs, wat je hier kan kiezen, maar wel iets meer doen en daarom heb ik voor gl gekozen." Caline: "Ik had een vmbo-t advies en ik wilde graag naar deze school. Daarom heb ik voor de gemengde leerweg (gl) gekozen, voor net een beetje meer uitdaging. Bij gl krijg je de theorievakken op mavoniveau. Omdat ik gl doe, verwachten de docenten ook meer van mij. Er wordt meer op je gelet, zodat je bij alles echt goed je best doet."

Hamza en Caline

Basiskennis

Koken

Koken vind ik heel leuk, want je leert veel basiskennis en snijtechnieken. Het belangrijkste wat je direct in de eerste klas gaat leren is:

Bruinoise: Evenwijdige blokjes
Julienne: Dunne reepjes
Roux: 50 gram boter en 60 gram patentbloem
Blancheren: kort koken en koud spoelen, beetgaar maken
Mireroix: wortel, prei, ui en knolselderij met specerijen, dit aanzetten/smoren (voor gebonden soepen en sauzen)

Dit zijn de basistermen die je uit je hoofd moet weten.

Hamza

Iedereen is anders

Docenten

Elke docent is anders en elke docent geeft anders les. Je gaat ze allemaal leren kennen en dan krijg je een band met de docenten. Bij sommige docenten mag je soms iets eten of drinken en bij anderen moet je goed stil zitten en opletten. Dat is bij elke docent anders, maar dat merk je vanzelf. Je mentor is ook een docent van school en een soort van je beste vriend van het jaar. Je moet je mentor vertrouwen en met alles wat er is, kun je bij je mentor terecht. Je mentor gaat je begeleiden door het jaar en je met alles helpen.

Hamza

Een herfsttaart maken

Bakken

Bakken heb ik drie uur in de week en ik vind het heel leuk. We bakken hele lekkere dingen, zoals koekjes en taart. Gisteren hebben we een herfsttaart gemaakt van een soort luchtige cake. Die moesten we twee keer doorsnijden en tussen de lagen moesten we jam en botercrème smeren. Daarvan moet je ook altijd eerst een beetje proeven, zodat je weet hoe het smaakt. Vervolgens moesten we de taart bekleden met marsepein en versieren met marsepeinen decoraties. De taart was mooi én superlekker!

Caline

Waarom de Hubertus & Berkhoff?

Ik hou van bakken

Ik heb voor de Hubertus & Berkhoff gekozen omdat ik mijn moeder vroeger altijd al hielp in de keuken. Ik vond het leuk om samen te koken, te bakken en taarten te maken. Daarom heb ik ook voor deze school gekozen.En ook omdat er al familieleden van mij op deze school gezeten hebben en zij waren heel enthousiast over de school. Tot nu toe vind ik echt alles wat ik hier op school geleerd heb, echt leuk.

Hamza

Flamberen, trancheren en fileren

Top-gastheer-/ gastvrouwklas

De Top-gastheer-/gastvrouwklas is een masterclass waar je je gaat verdiepen in het vak serveren. Deze masterclass duurt een schooljaar en is na schooltijd. Je krijgt verschillende workshops aangeboden. Je krijgt bijvoorbeeld een workshops flamberen, trancheren en fileren, latte art, kaas proeven en een wijnproeverij. Mijn ervaring met deze masterclass is dat het superleuk, gezellig en leerzaam is. Je moet het wel echt leuk vinden, want je doet dit in je vrije tijd. De klas is ook beperkt, want er is maar één klas. Je moet er dus wel zin in hebben. Voor de Top-gastheer-/gastvrouwklas kun je je inschrijven in de vierde klas. Als er nog plekken vrij zijn, kunnen ook leerlingen uit de derde klas meedoen.

Donna

Loopbaanbegeleiding

LOB

Wat is LOB? Met LOB krijg je van alles te horen over wat je in de toekomst kunt doen. Denk aan een vervolgopleiding en welke richting. JE wordt dus geïnformeerd over wat je na de vierde klas kunt gaan doen. Zo denk je ook alvast goed na over wat je zelf wil. Pas in de tweede krijg je LOB. Dan heb je het dus gezamenlijk over wt je wilt worden en wat je daarvoor moet doen of weten. Zo kun je een goede vervolgopleiding kiezen.

Lila

Luisteren en bemiddelen

Mediator

Een mediator is een leerling uit de derde of vierde klas. Als je een mediator bent, help je de mentor met een eerste klas. Als een leerling ruzie heeft en die persoon wil liever niet naar de mentor, dan kan die leerling ook naar de mediator gaan. De mentor kiest twee leerlingen uit de klas en vraagt of zij mediator willen worden. Ik ben dus door mijn mentor gevraagd om mediator te worden en ik vind het heel leuk. Ik krijg vier keer een cursus en na die cursus ben ik officieel een mediator.

Donna

Koffietjes maken

Stageperiode

Laatst heb ik mijn eerste stageperiode gehad. Ik liep stage in het Grand Café van school, want dat vond ik zelf het leukste. Op maandag kreeg ik de eerste paar uren veel informatie over hoe alles werkt. Daarna gaat het Grand Café open en dan ga je echte gasten helpen. Je krijgt ook een blouse en een schort met het logo van het Grand Café er op. Je leert bijvoorbeeld hoe je verschillende koffies kan maken, hoe je netjes de telefoon opneemt en uiteraard leer je goed omgaan met de gasten. Ik heb een hele leuke week gehad!

Donna

Lunch en diner

Restaurant Délicieux

We hebben een restaurant in de school waar gasten kunnen lunchen of dineren. De leerlingen maken het eten en serveren het eten. De leerlingen uit de vierde klas maken het eten. Nadat de 4e jaars eindexamen hebben gedaan, nemen de 3e jaars het over. Het menu wordt regelmatig aangepast, zodat er telkens weer iets anders op het menu staat. Als je in het restaurant wil komen eten, moet je wel een reservering maken. Voor een lunch betaal je € 10,00 voor een voor- hoofd- en nagerecht. Voor het diner betaal je €15,00 voor een voor-, hoofd- en nagerecht. De drankjes moet je dan alleen nog betalen. Het ziet er chique uit in het restaurant. Hopelijk zie ik je daar een keer!

Lila

Tweetalig onderwijs (TTO)

Anglia-examen

Als je TTO (tweetalig onderwijs) doet, dan krijg je in de derde klas een Anglia-examen. Dat is een wereldwijd examen voor de Engelse taal. Je oefent in het hele jaar aan het examen. In de toets zit grammatica, schrijfopdrachten en luisteropdrachten. De toetsen worden opgestuurd naar Engeland en daar kijken ze het na. Het duurt dan een tijdje voordat de uitslagen binnen zijn, maar die krijg je dan wel voor de zomervakantie. Vorig jaar is iedereen geslaagd!
Je kunt dit Anglia-examen op vijf verschillende niveaus doen. Jouw niveau wordt aan het begin van het jaar bepaald, maar je kunt ook voor het examen nog naar een niveau hoger of lager.

Lila

Kom naar een open dag

Leuke sfeer op school

Er is een leuke sfeer op de Hubertus en Berkhoff en er zijn veel leuke leraren met passie voor hun vak. En dit is een school waar je echt kan doen waar je goed in bent. Je kan horeca , bakken en recreatie leren. De school heeft bakkerijen, keukens, een lesrestaurant en een Grand Café waar je kan oefenen in de praktijk. In het restaurant en Grand Café komen echte gasten van buitenaf. Nu heb je een beetje een beeld hoe onze school eruit ziet, maar het allerbest is om het met eigen ogen te zien. Zie ik je op een open dag?

Sonny

Lekker chillen

Ons dakterras

Bij ons op school hebben wij een superkicken dakterras. Daar kun je 's zomers heerlijk zitten om je broodje te eten. Het is de favoriete plek van alle leerlingen. Er staan struiken langs de kant en er staan ook een aantal kruidenbakken. Daar verbouwt de school zelf allerlei heerlijke kruiden, die dan weer in de keuken gebruikt worden. Kortom: het is een heerlijke plek om lekker in de zon te zitten en met je vrienden te chillen in de pauzes.

Owen

Kluisjes

Je spullen opbergen

Wij hebben op school dagkluisjes. dat betekent dat je één dag een kluisje hebt. Je krijgt aan het begin van het jaar een pas met je naam en foto. Dat pasje gebruik je voor de kluisjes. Als je het pasje tegen het kluisje aanhoudt, dan gaat hij open. Het wel handig om te onthouden waar je die dag je kluisje hebt ;-)!
Waarom werken ze op school met dagkluisjes? Als je een dagkluisje hebt, moet je elke dag je spullen er weer uit halen. Daardoor vergeet je niet bijvoorbeeld je kokskleren te laten liggen, die dan enorm gaan stinken als je die een paar dagen in je kluisje vergeet... Je mag niet met vieze kleding aankomen in de les, du daarom moet je altij alles weer mee naar huis nemen en zorgen dat het weer schoon en netjes is bij je volgende kookles. En als je een keer je kleding bent vergeten, dan kun je kokskleding lenen van school, maar dan moet je wel als borg je pasje die dag inleveren.

Lila

Uitjes

Schaatsen, Walibi en schouwburg

Natuurlijk werk je niet alleen maar op school. We doen ook leuke dingen en maken gezellige uitjes. Als de kerstvakantie bijna begint, gaan de eerste en tweede klassers schaatsen bij de Jaap Edenbaan. En aan het einde van het eerste schooljaar gaan alle leerlingen van het eerste jaar een dagje naar Walibi. En met kunst gaan alle tweede klassers een keer naar de Stadsschouwburg in Amsterdam. Superleuk!

Donna

Broodjes en meer

Kantine

Wij hebben op school twee kantines. De broodjes zijn niet superluxe, maar kunnen ermee door. Mijn favoriete broodjes zijn: een hotdog en een broodje kroket (maar kroketten zijn er alleen op vrijdag). De bovenste kantine is alleen voor de eerste klassen en de kantine beneden voor alle andere klassen. De dingen die je in de kantine kunt kopen, worden voor de helft gemaakt door de leerlingen die stagelopen bij de kantine. De andere helft wordt gemaakt door de leerlingen die bijvoorbeeld koken of bakken hebben.
Het eten is vanaf ongeveer €0,50 tot €2,00. En we hebben ook twee drankautomaten waar je frisdrank kunt halen.

Isabella

Kamp

Je leert elkaar goed kennen

In de eerste klas ga je op kennismakingskamp. Daar doe je heel veel spelletjes, zodat je elkaar goed leert kennen. Ook is er een bonte avond en een nachtspel. Het nachtspel vond ik het leukste. Het nachtspel was ’s avonds laat in het bos. De leerlingen moesten nepgeld smokkelen van de ene kant naar de andere kant in het bos. De docenten waren zogenaamd de politie en je moest dus uit hun handen blijven. Je mocht niet gepakt worden, maar dat was best lastig, want de docenten waren echt heel fanatiek! Ik kroop gewoon in het donker over de grond om niet gezien te worden. Het was echt superleuk!

Lila

Koekjes en een lunch

Naar je oude basisschool

Halverwege het schooljaar mag je met zelfgemaakte koekjes naar je oude basisschool om te vertellen wat je in het afgelopen half jaar al geleerd hebt. Ook mag je twee docenten uitnodigen om te komen lunchen. Dan maak jij speciaal voor hun een driegangenlunch, die jij dan ook mag serveren. Zo zie je je oude leerkracht weer en kan je anderen laten genieten van de baksels die jij maakt. En daar draait het om!

Owen

TTO

In de vierde naar Engeland

Op Hubertus & Berkhoff heb je een TTO-klas. TTO staat voor tweetalig onderwijs. Je praat dan bij heel veel vakken in het Engels. Je hebt ook een uur extra Engels per week, waarin je via de computer praat met leerlingen uit het buitenland, die ook met TTO bezig zijn. Wij praten vaak in het Engels met leerlingen uit Denemarken en België. Als je in de TTO-klas zit, krijg je ook een officieel certificaat. Je moet daarvoor in de derde klas het Anglia examen doen. En het allerleukste is dan, dat je in de vierde klas een week naar Engeland gaat, in een gastgezin, om de vier jaar TTO af te sluiten.

Donna

Stage

Grand Café

Als je in de tweede zit, ga je een week op stage. Ik zit nu in de derde klas en dan moet je in totaal twee weken op stage. Op dit moment heb ik ook stage. Ik loop nu stage in het Grand Café bij ons op school. Ik moet koffie maken en andere drankje verzorgen. De meeste gasten die naar het Grand Café komen, zijn mensen uit de buurt. Zij kopen dan dingetjes als koekjes, bonbons en brood. Of ze komen even koffie drinken of lunchen.

Isabella

Restaurant

Het eten is hier Délicieux

Onze school heeft een eigen restaurant. Het is heel mooi en het heet Délicieux. Je kan er drie avonden in de week heerlijk dineren. Het eten wordt natuurlijk door ons (leerlingen) klaargemaakt, maar we worden wel begeleid door een ervaren docent. Mensen van buitenaf kunnen altijd aanschuiven voor een heerlijk etentje. Ze moeten wel van tevoren even reserveren. Ook komen er vaak ouders langs van de leerlingen die moeten serveren. In ons restaurant is het altijd gezellig, het eten is natuurlijk superlekker en de bediening is altijd vrolijk.

Owen

Grand Café

Iedereen is welkom in ons Grand Café

Als je van lekkere dingen houdt dan zit je goed op onze school. Want wij maken elke dag verse koekjes, taartjes, gebak en brood, en die verkopen we in ons Grand Café. Dat wordt helemaal gerund door leerlingen uit de 3e klas. Je kan er ook lunchen. Er is koffie, thee en fris. Iedereen kan hier komen. Bedrijven in de omgeving komen hier koffie drinken in hun pauze.

Anna Christina

MASTERCLASS

Paling en snoekbaars

We hebben een masterclass gekregen over vis. Dat was heel leuk en lekker, je mocht het zelf opeten. Het was heel leerzaam, hij vertelde over het vangen van vissen en het bereiden. Iedereen was bang voor de vis met een hele grote bek (snoekbaars). Hij liet zien hoe je de vis moet fileren. Daarna mochten we zelf iets maken met paling of snoekbaars. Ik had paling gebakken, met gekookte aardappel en sperziebonen en een botersaus. De meester vond de mijne het lekkerst.

Isabella

Koken, serveren en bakken

Superleuke technieken leren

Koken bij koken leer je de basistechniek van het snijden en het bereiden van producten. Het is super leuk en heel leerzaam.

Serveren bij serveren leer je de basistechniek van onderhandse en bovenhandse draagtechniek. Je leert hoe je moet indekken en gasten moet benaderen. Ik vind het zelf een van de leukste dingen om te doen, want je bent in contact met mensen.  

Bakken bij bakken leer je banket, brood en patisserie maken. Je leert alle basistechnieken en Marcel vindt dit het leukst omdat je heel precies en heel verschillend werkt.

Max

facebook
twitter